Přeskočit na obsah

Jak funguje Venture Capital a jak si získat pozornost investorů?

Venture Capital fondy a investoři mají plné kapsy peněz – vloží je do vašeho podnikání? Jak vlastně funguje Venture Capital a na co se zaměřit, pokud potřebujete jejich finanční pomoc? Na to jsme se pokusili najít odpovědi v následujícím článku.

Co to je Venture Capital (rizikový kapitál)?

Venture kapitál či Venture Capital (VC),  často překládaný jako rizikový kapitál, je forma alternativního financování, kdy investor či fondy rizikového kapitálu (fondy VC) vstupují do mladých firem či startupů výměnou za podíl v dané  společnosti. 

Pojem rizikový velmi přesně vystihuje situaci, ve které se investor či fondy rizikového kapitálu nachází. Projekty, do kterých vložili svou důvěru, totiž velmi často krachují, a investor tak přichází o svou investici. Velké VC fondy uvádí, že více než 80 % zainvestovaných firem končí neúspěšně. 

Jaký je rozdíl VC oproti bankovnímu úvěru?

Hlavní rozdíl spočívá v tom, že banka poskytuje pouze peníze, které firmy či podnikatelé vrací formou pravidelné splátky včetně úroků nehledě na to, zda si zrovna vedou dobře, či jsou ve ztrátě. Kdežto VC poskytuje finance a na oplátku má ve firmě sjednaný podíl. Banka žádnou takovou protislužbu nedostává. Mimoto se VC může dále podílet na rozvoji dané společnosti, poskytovat jí své rady, kontakty a know-how.

V kostce ještě jednou: 

Banka dostává za své služby úrok, VC za svou investici získává obchodní podíl.

Co jsou fondy rizikového kapitálu (fondy venture kapitálu)?

Fond rizikového kapitálu je finančním sdružením, které spravuje peníze svých investorů. Hledá obvykle možnost investice do nadějných právě začínajících nebo nedlouho existujících firem se silným růstovým potenciálem. 

O tom, do kterých společností bude fond investovat, rozhoduje různými způsoby. Každý fond má svůj styl. Rozhodující slovo může mít generální partner, nebo o tom může rozhodovat porota či investiční komise na základě vybraných kritérií. 

Mezi hlavní podmínky obvykle patří:

Moment vstupu fondů do firem se liší. Některé fondy začínají investovat i před samotným dokončením produktu, jiné vstupují do firem později, kdy je potvrzen zájem koncových zákazníků – typicky to znamená, že daná firma má již první platící zákazníky.

6 tipů, jak si získat přízeň investorů a jak vyniknout nad ostatními

Zvažujete pro svůj projekt oslovit VC investory? Podívejte se na následujících 6 tipů, než uděláte první krok:

  1. Mít skutečně rozjeté podnikán
    Zní to pošetile, ale to, že máte nápad za milion, který je jenom na papíře, ještě neznamená, že jde o skutečný byznys. Rizikový fond či investor se budou více zajímat o financování společnosti, která už nějakou chvíli funguje.
  2. Networking, startup setkání a konference je vaše nové “doma”
    Máte svůj vypracovaný podnikatelský plán v ruce. Co dál? Než začnete volat nebo posílat e-maily s prezentací VC fondům a investorům, vytvořte si kontakty, zúčastněte se networkingových eventů a představte jim váš nápad mezi řečí během pauzy, než je požádáte oficiální cestou o peníze. Náš trh je malý a dostat se do těch správných kruhů nemusí být složité. 
  3. Buďte přesvědčiví
    Bát se veřejného vystupování není žádná ostuda. Všichni jsme někdy zažili tu hrůzu a stres na pódiu, ale nenechte se během prezentace vaším strachem z neúspěchu vykolejit. Pokud vašemu produktu či nápadu odhodlaně věříte, VC to uvidí. Zatmění a nechtěným peripetiím během prezentace se lze navíc bránit poctivou přípravou.
  4. Čísla jsou mocná zbraň
    Vytáhněte fakta a čísla, která ilustrují, že pro váš nápad existuje skutečný trh. Zmiňte konkurenci a to, čím se odlišujete. Vyprávějte příběh a dokažte, že váš produkt může generovat příjmy.
  5. Buďte při zemi
    Zároveň buďte realističtí. Nesnažte se oklamat investory vymyšlenými nebo nafouknutými čísly. Investoři to prohlédnou. Ve svém odhadu prezentujte informace, které zahrnují nejdůležitější faktory týkající se výnosů, jako je množství zákazníků či prodejní cena a také nákladů – jaké jsou výdaje na prodej a marketing, náklady na prodané zboží, jakou část představuje logistika a tak dále.
  6. Nenechte se zmást
    Investoři vás nechtějí děsit. Když vám položí záludnou otázku, mají v úmyslu zjistit, jak jste informovaní a motivovaní. Jednou z takových otázek může být, zda byste v určitém okamžiku najali generálního ředitele, nebo zda se za něj považujete z dlouhodobého hlediska pouze vy. Buďte nad věcí. Odpověď typu: „Chci vybudovat skvělou společnost a jsem ochoten odstoupit,“ by je měla zaujmout.

Jaké jsou nejznámější Venture kapitálové fondy na našem trhu?

Čeští soukromí investoři jsou sdruženi pod Českou venture kapitálovou asociací, jejich výčet lze nalézt na stránkách CVCA.cz. 

Mezi ty nejznámější VC u nás patří: 

Stojí či stáli za financováním úspěšných startupů či firem jako je Mall, Deepnote, Rohlik, Kosik, Storyous, Rekola, Slevomat, Productboard, scuk.cz,….

Alternativní zdroje financování pro vaše podnikání

Hledáte další zdroj financování pro své podnikání? Jestliže si zatím netroufáte oslovit Venture Capital fondy a ani banka pro vás není ideálním finančním partnerem, zkuste Cashbot a jeho neúčelový podnikatelský úvěr. S ním máte peníze do 30 minut nebo zdarma. Navíc nemusíte dokládat účel, pro který jste se rozhodli úvěr čerpat. Nakopněte vaše podnikání o další kus cesty dál!

Cashbot ví, jak na to

Načerpejte finance od Cashbotu
a dejte zelenou příležitostem.

Úvěr

Získejte pro své podnikání peníze klidně jen na pár měsíců. Bez poplatků a bez sankcí za předčasné splacení. Úvěr vás bude stát jen úrok za skutečnou dobu čerpání.

Marek Hejdušek

Spoluautor článku

Marek Hejdušek

Baví mě hledat vlastní směr a inovace ve světě financí. Mým cílem je, aby podnikatelé mohli pracovat s cash flow efektivněji a aby si nenechali ujít obchodní příležitost kvůli nedostatku vlastních financí.

Rady, které přijdou vhod

Nezaspěte aktuální trendy ve světě podnikání a financí. O nově vydaném článku na blogu vám dáme vědět.

aplikace-na-mobilu-3
check-green

Novinky pravidelně
ve vaší schránce

check-green

Dejte zelenou příležitostem

Podobné články