Přeskočit na obsah

Potřebujete brigádníka před Vánoci? Poradíme, co všechno musíte zařídit

Firma nebo živnostník – na tom před Vánoci nezáleží. Brigádníky potřebuje každý. Co všechno je potřeba vědět, když se pro dočasnou výpomoc rozhodnete?

Základem úspěšné a spokojené spolupráce je smlouva

Přemýšlíte o tom, že za pár korun zaměstnáte kamarádova kamaráda a smlouvu řešit nebudete? Tak na to raději zapomeňte. Pokud by se na vás přišlo, čeká vás pokuta až 10 milionů korun. Spíš než to jestli smlouvu uzavřít, je na místě přemýšlet o tom jakou. 

U dočasné výpomoci máte na výběr v podstatě ze dvou možností: DPP nebo DPČ.

Jak se liší?

Dohoda o provedení práce (DPP) – rozsah a povinnost zaměstnavatele 

Pokud hledáte brigádníka na dočasnou sezónní výpomoc, ideální variantou je smlouva na DPP. 

Na tu může zaměstnanec v průběhu jednoho kalendářního roku odpracovat 300 hodin (v případě, že máte jednoho brigádníka na více pozicích, odpracované hodiny se u obou pozic sčítají).

Pro zaměstnavatele je u DPP velkou výhodou to, že pokud pro brigádníka není práce, nemusíte mu žádnou zadávat a tedy ani platit. Takže když najmete dočasnou výpomoc s velkým předstihem, ale nakonec zjistíte, že vánoční objednávky pokryjí vaši stávající zaměstnanci, nemusíte brigádníkovi na DPP práci hledat ani platit

Tip: Přečtěte si, kolik stojí nábor nového zaměstnance a kdy se vám více vyplatí externista.

Odměna za DPP

Pokud zaměstnáváte člověka na DPP, platíte mu odměnu (nikoliv mzdu). Odměna za DPP není omezená vrchní hranicí, ale nesmí být nižší než minimální mzda (ta v roce 2023 odpovídá 103,80 Kč/hod). 

Brigádníkovi na DPP můžete odměnu platit měsíční, hodinovou nebo úkolovou. Volba se odvíjí od konkrétní činnosti a toho, co v případě konkrétní práce dává největší smysl. Přestože neexistuje horní hranice brigádníkovi odměny, přece jen je tu jedna částka, na kterou byste si měli dát pozor z hlediska daní. 

DPP – odvody a daně

U brigádníků na DPP, kteří si za kalendářní měsíc vydělají méně než 10 000 Kč (včetně), platíte pouze srážkovou daň. 

Zdravotní a sociální si zaměstnanec platí sám. Jakmile však měsíční vydělaná částka 10 000 Kč překročí, sociální a zdravotní už musíte brigádníkovi zaplatit vy

Příklad: Pokud v jednom měsíci brigádník vydělá 9 999 Kč, jako zaměstnavatel máte povinnost zaplatit 15% srážkovou daň. Další měsíc se ale brigádníkovi daří lépe a vydělá 10 001 korun. V tu chvíli musíte za brigádníka zaplatit zálohy na sociální a zdravotní. A ještě jedno důležité upozornění. Stejně jako u odpracovaných hodin platí, že se částky sčítají, pokud máte jednoho brigádníka na více pozicích. 

Nečekejte na peníze od zákazníků

Najměte brigádníky, zaplaťte je s Cashbotem a půjčku vrátíte, až budete mít tržby od zákazníků.

Úvěr

Získejte pro své podnikání peníze klidně jen na pár měsíců. Bez poplatků a bez sankcí za předčasné splacení. Úvěr vás bude stát jen úrok za skutečnou dobu čerpání.

Ukončení poměru s brigádníkem na DPP

DPP končí uplynutím doby, na kterou jste smlouvu s brigádníkem uzavřeli. Smlouvu můžete ukončit i dohodou nebo jednostranným vypovězením smlouvy bez udání důvodu s 15denní výpovědní lhůtou

Dohoda o provedení činnosti (DPČ) – rozsah a povinnost zaměstnavatele 

DPČ se liší především maximální možnou odpracovanou dobou a limitem pro odvody. 

Dohoda o provedení činnosti se hodí, pokud máte pro pomocnou sílu více práce než jen na 300 hodin měsíčně, která ale současně nepřekračuje 20 hodin týdně (jedná se o průměr, pokud jeden týden nepracuje zaměstnanec vůbec, v druhém může odpracovat i 40 hodin). 

Pravidla ohledně odměn a práce jsou stejná jako u DPP: nemusíte řešit nedostatek práce, prostě ji brigádníkovi nepřidělíte a necháte ho doma bez nároku na odměnu. 

Zdravotní a sociální pojištění (stejně jako srážkovou daň) budete u brigádníka na DPČ hradit už od hrubého výdělku nad 3 999 Kč

Nezapomeňte: To, zda daň z příjmu odvádí brigádník nebo zaměstnavatel, se odvozuje od toho, jestli u vás podepsal prohlášení poplatníka („růžový papír”). Ten mohou mít brigádníci vždy podepsaný pouze u jednoho zaměstnavatele.

Je nutné, aby zaměstnavatel dočasnou výpomoc ohlašoval?

Ať už zaměstnáváte sezónní zaměstnance na DPP nebo DPČ musíte zaplatit zákonné pojištění odpovědnosti zaměstnavatele za pracovní úraz. A to i v případě, že by u vás brigádník pracoval jen hodinu.

Pokud máte brigádníka na DPP a víte, že jeho příjem měsíčně nepřekročí 10 000 Kč, musíte se přihlásit jen na finančním úřadu jako plátce daně z příjmu fyzických osob

Víte naopak, že si u vás brigádník přijde na lepší peníze? V takovém případě se vám nevyhne ani registrace na okresní správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně.

To samé samozřejmě platí i u brigádníků na DPČ (kde se na OSSZ a ZP přihlašujete už v případě, že si brigádník vydělá více než 3 999 Kč).

Musí dočasná výpomoc projít lékařskou prohlídkou?

Dočasná výpomoc na DPP ani DPČ ve většině případů nemusí před nástupem absolvovat lékařskou prohlídku. Výjimkou jsou různé rizikové činnosti včetně práce v noci a činnosti uvedené v právním předpisu podle § 60 zák. č. 373/2011 Sb. Hlava IV.

Poslední, co ještě musíte před nástupem brigádníka obstarat, je školení BOZP a požární ochrany. A pozor – to se týká i brigádníků, kteří pracují z domova!

Tabulka s rozdílem mezi zaměstnancem na DPP a DPČ. Odpovídá na otázku, kolik stojí brigádník

Jaké změny čekají zaměstnavatele brigádníků v roce 2024?

Uvedené informace platí vlastně už jen pro letošní sezónu. Vláda totiž v rámci úsporného balíčku utahuje šrouby i pracovníků na DPP a DPČ. 

Podmínky pro „dohodáře” nastavuje tak, že se téměř neliší od podmínek zaměstnanců HPP. Pokud tak zaměstnáváte lidi na zkrácené úvazky dlouhodobě a nejen před sezónou, budete muset vyhodnotit, zda se vám to i nadále vyplatí a znovu sepsat veškeré smlouvy.

Přečtěte si také

Markéta Gajdošová

Autor článku

Markéta Gajdošová

Copywriterka se specializací na svět financí a podnikání.

Rady, které přijdou vhod

Nezaspěte aktuální trendy ve světě podnikání a financí. O nově vydaném článku na blogu vám dáme vědět.

aplikace-na-mobilu-3
check-green

Novinky pravidelně
ve vaší schránce

check-green

Dejte zelenou příležitostem

Podobné články