Přeskočit na obsah

Jak mít pod kontrolou růst firmy

Udržitelný růst firmy je jednou z nejtěžších výzev, které se před většinou podnikatelů dříve nebo později objeví. Pro člověka, který společnost vlastní a budoval od základu, je pak velmi těžké se například vzdát pravomocí a delegovat odpovědnost na někoho jiného. Je vám toto téma blízké? Jak pomoci vlastní firmě zdravě růst, vám prozradíme v našem vzdělávacím článku.

Růst firmy je jednou z nejtěžších výzev

Kvalitní zaměstnanci jako alfa a omega úspěšného růstu

Růst je situace, která dříve nebo později potká každou úspěšnou firmu. Pokud se na něj zvládneme průběžně připravovat, je naše šance na úspěšnou transformaci mnohem vyšší než v případě, že věcem necháme volný průběh. Jakmile firma dosáhne určité velikosti, přestane být v lidských silách, aby majitel vše zvládal sám. Je tedy třeba najmout nové zaměstnance a naučit se svou práci delegovat. To bývá často velmi bolestivý proces. Nový zaměstnanec se musí zapracovat a je možné, že z počátku bude dělat chyby.

Pozor na mikromanagement – brání nejen vašemu osobnímu růstu, ale i úspěchu firmy

Největší výzvou pro majitele pak zůstává, aby dal zaměstnanci čas se z chyb poučit a zlepšit se sám, mikromanagement totiž častokrát přinese více škody než užitku. Majitel nemá čas věnovat se dlouhodobým cílům a strategiím, zaměstnanec má strach udělat chybu a frustrace obou stran může vyústit až v dobrovolný obchod nebo propuštění. Základem je tedy nabrat kvalitní zaměstnance, kterým můžeme věřit. To ale může být zejména v kontextu současné nízké nezaměstnanosti těžké. V případě transformace firmy je určitě na místě poohlédnout se spíše po lidech, kteří už mají něco podobného za sebou a budou schopni nám díky své zkušenosti efektivně pomoci, než se snažit za každou cenu ušetřit a myslet si, že na vše stačíme sami.

Problematické samozřejmě není jen nábor řadových zaměstnanců, ale i management. Ekonomie tuto problematiku trefně pojmenovává jako „problém pána a správce“. Majiteli leží na srdci blaho jeho firmy, ale najatý manažer může mít jiné představy a motivace. Je proto na místě zajistit jeho angažovanost ve firmě například pomocí výkonových bonusů nebo možnosti získat částečný podíl při dobrých ekonomických výsledcích.

Jak na úspěšné podnikání? Standardizujte procesy

Procesy uvnitř firmy nemusí být jen často omílanou frází. Jejich existence může v rámci firmy zaručit potřebnou kontinuitu, která se nám při překotném růstu bude hodit. V případě, že máme standardizované postupy, manuály a celkově je jasné, kdo za co ve firmě zodpovídá, je zapracování nových zaměstnanců mnohem snazší, než kdybychom museli každého z nich zaučovat zvlášť. Zároveň se nedostaneme do situace, která často potká malé firmy, kdy zaměstnanec odpovědný za klíčovou oblast odejde a nikdo neví, jak jeho práci efektivně nahradit.

Sepsání a standardizace procesu by měly být úkolem každé společnosti, která chce dlouhodobě a udržitelně růst. Zároveň je ale třeba se mít na pozoru, aby se standardizace procesu nestala jedinou činností firmy. Obecná vodítka jsou lepší než podrobně sepsané plány pro každou myslitelnou situaci, které jejich autory nadměrně zatěžují a při drobné odchylce se stejně rozpadnou na prach.

Nebojte se investovat, ale pozor na cash flow!

Máte kvalitní zaměstnance a jste schopni efektivně přijímat nové díky kvalitním procesům? Možná nazrál čas na investování. Nezáleží příliš na tom, zdali se investice týkají nového softwaru, technologií, skladových prostor nebo vybavení – vždy je třeba mít jasný cíl, co nám daná investice přinese nejen krátkodobě, ale i v dlouhém horizontu. Pokud lze z účetnictví vyčíst velký nepoměr mezi vynaloženými náklady a výnosy, je třeba být obezřetný. Ačkoliv se situace může přetočit v náš prospěch, vždy je třeba do rozvoje a růstu firmy investovat s rozvahou. Současná ekonomická situace ve světě nám může být důkazem, že časy hojnosti nikdy netrvají věčně a dřív nebo později se nějaká krize zase objeví. Poptávka zákazníků opadne a naše dřívější investice mohou přijít vniveč.

S financováním dalšího růstu firmy vám pomůže Cashbot

Jestliže potřebujete rychle investovat do růstu firmy a nemáte zrovna k dispozici vlastní prostředky, můžete využít služeb Cashbotu. Krátkodobý neúčelový úvěr pro podnikatele sjednaný u Cashbotu se díky úspoře času spojené s jeho sjednáním, rychlostí dodání peněz a transparentností celého procesu, může být v řadě situací levnějším řešením než úvěr od tradiční banky.  Zkuste si naši kalkulačku zde! Navíc nemusíte nikam chodit, vše zvládnete online v pohodlí vašeho domova či kanceláře během pár minut a s dokumenty, které máte běžně k dispozici. Stačí se zaregistrovat.

Cashbot ví, jak na to

Načerpejte finance od Cashbotu
a dejte zelenou příležitostem.

Úvěr

Získejte pro své podnikání peníze klidně jen na pár měsíců. Bez poplatků a bez sankcí za předčasné splacení. Úvěr vás bude stát jen úrok za skutečnou dobu čerpání.

Marek Hejdušek

Spoluautor článku

Marek Hejdušek

Baví mě hledat vlastní směr a inovace ve světě financí. Mým cílem je, aby podnikatelé mohli pracovat s cash flow efektivněji a aby si nenechali ujít obchodní příležitost kvůli nedostatku vlastních financí.

Rady, které přijdou vhod

Nezaspěte aktuální trendy ve světě podnikání a financí. O nově vydaném článku na blogu vám dáme vědět.

aplikace-na-mobilu-3
check-green

Novinky pravidelně
ve vaší schránce

check-green

Dejte zelenou příležitostem

Podobné články