Přeskočit na obsah

Jak vydělávat peníze jinak než prací

  • 10. června 2024
  • 6 minut čtení

Chodíte den co den do práce a den co den se užíráte představou, že jen vyděláváte „na šéfův bavorák” a sami z toho máte almužnu, která sotva pokryje vaše výdaje? Možností, jak si vydělat jinak než prací, se dnes nabízí celkem dost. Nečekejte však, že to půjde bez práce.

Jak na pasivní příjem? Zjistěte, jaké jsou dnes možnosti. Od investování na burze po rozjezd vlastního podnikání

Co je pasivní příjem a proč by si ho měl vybudovat opravdu každý?

Pasivní příjem je na rozdíl od podnikání nebo zaměstnání takový příjem, který nevyžaduje vaši kontinuální aktivitu (tuto definici může splňovat i podnikání, pokud jste ve fázi, kdy za vás vydělává někdo jiný).

Pasivní příjem může zahrnovat peníze z dividend a úroků, z pronájmu nemovitostí a dalších investic. V dnešní době je investování prostřednictvím platforem jako XTB, eTorro, Trading 212, nebo klidně vašeho internetového bankovnictví jednodušší než kdy dřív, a věnovat by se mu měl opravdu každý.

Kromě toho, že vás správně investované peníze ochrání před inflací, jedná se v případě dlouhodobých investic i o zajímavé dlouhodobé zhodnocení investic. Pokud začnete investovat včas, díky složenému úročení si můžete pasivně přijít na opravdu slušné peníze – téměř bez práce. 

Investovat můžete do komodit (drahé kovy, kakao, voda…), akcií, nebo třeba do nemovitostí.

Pasivní příjem z obchodování na burze

Odložená platba pro podnikatele

Investování do akcií a komodit je momentálně velmi často skloňované téma. Nejspolehlivější cestou pro začátečníky jsou investice do tzv. ETF (Exchange Traded Funds). 

ETF je investiční fond, ve kterém se nachází více cenných papírů a sleduje určitý sektor (například zdravotnictví) nebo index (S&P 500). Nákupem ETF v něm získáte podíl – tedy malou část všech akcií, které zvolený fond obsahuje. 

Největší výhodou ETF je vysoká diverzita a nízké pořizovací náklady, které si může dovolit opravdu každý.

Pokud chcete začít obchodovat s komoditami nebo cennými papíry, připravte se, že se jedná o nový koníček, kterému je minimálně v začátcích důležité věnovat dostatek času a pečlivě si vše nastudovat. A samozřejmě je důležité zmínit, že neexistuje investice bez rizika

Příliš výhodné zhodnocení aneb na co si dát pozor

Investování s sebou nese poměrně dost rizik a to platí zvlášť pokud si nedáte pozor a nachytáte se na „skvělou nabídku”. 

Pokud vám někdo nabízí zhodnocení větší než 10 % ročně, je velmi pravděpodobné, že se jedná o podvod

Začátečnickým chybám se můžete vyhnout tím, že se před první investicí budete dostatečně vzdělávat. Jen v češtině je Youtube několik kanálů, které vám pomohou se v tomto světě zorientovat (Investiční brambora, Ondřej Koběrský, Rozbité prasátko a další). A samozřejmě neuděláte chybu ani literaturou (například velmi doporučovaná Psychologie peněz). 

Výhody investování do akcií 

Nevýhody investování do akcií 

Investice do nemovitostí 

Mladý podnikatel si prohlíží svůj vysněný projekt, který má zatím jen v hlavě

Další zajímavou a spolehlivou investicí je pronájem nemovitostí. O tom, jak si vytvořit finanční plán a vybrat správnou nemovitost, která vám bude dlouhodobě vydělávat, jsme mluvili s investorem Martinem Kořenkem v článku Jak zaplatit svůj první investiční byt.

Začněte s pasivním výdělkem už dnes

Nechte vaše peníze vydělávat za vás. Začněte investovat už dnes.

Flexi úvěr

S podnikatelským úvěrem jištěným nemovitostí můžete mít další investiční byty už v řádu týdnů. Při dočerpávání úvěru máte peníze na investování po ruce okamžitě.

Kdy a komu se investování do nemovitostí vyplatí? 

Investice do nemovitostí jsou opět poměrně náročné na studium a znalosti. Musíte mít dobré kontakty nejen na trhu s realitami, a přehled o dlouhodobých cenách nemovitostí i o celkové situaci na trhu (ceny nájmů v jednotlivých lokalitách, úrokové sazby hypoték atd.).

Stejně jako u investování do akcií však platí: Čím dříve začnete, tím více získáte. Nejen financí, ale také know-how, které se vám časem podobně jako investice zúročí.

Začátek vlastního podnikání

Vybudovat pasivní příjem, který vás s trochou štěstí zajistí na důchod, můžete i při zaměstnání. Pokud se vám však příčí představa pracovat na plnění cizích snů, nejpřímočařejší cestou, jak vydělat bez chození do práce, je start vlastního podnikání. Podnikání s sebou přináší svobodu, ale současně i spoustu povinností. Rozhodně není bez práce a nikdo vám nemůže slíbit, že to vyjde

Pro koho a v jakých situacích je podnikání vhodné, kdy raději počkat a hlavně – jak své vize v začátcích financovat?

Proč a za jakých okolností se do toho pustit?

Spokojená podnikatelka se šálkem kávy u počítače

Odpověď na otázku „proč” je jednoduchá. Získáte svobodu a budete vydělávat peníze sobě. V začátcích podnikání vás rozhodně nečekají peníze bez práce. Práce naopak budete mít pravděpodobně tolik, že na zaměstnání od-do budete ještě s láskou vzpomínat. Pokud však začnete včas, bude se vám dařit a k tomu budete mít ještě trochu toho „štěstíčka”, můžete mít už za pár let firmu, která si na sebe začne vydělávat sama

Jak začít podnikat?

Na samotném procesu není z administrativního hlediska nic komplikovaného. V případě volné živnosti stačí zajít na živnostenský úřad, kde vám stačí předložit občanku a, i v roce 2024, zaplatit 1000 Kč. 

Dnes je navíc podnikání poměrně jednoduché a svou firmu můžete začít budovat i při zaměstnání. Další výhodou je, že existuje spousta oborů, ve kterých nepotřebujete platit moc vstupních nákladů. Zvlášť v online světě můžete založit svůj Youtube kanál, nebo prodávat různé online produkty, jako jsou e-booky, šablony, webináře a další. Můžete se pustit také do affiliate marketingu a vydělávat na provizích z prodeje cizích produktů a služeb. 

Možnosti podnikání (nejen) v online světě jsou omezené jen vaší představivostí a zkušenostmi. 

Složitější je to se správnými okolnostmi. 

Kromě financí potřebujete pro rozjezd úspěšného podniku několik dalších věcí:

Tím se dostáváme k další otázce. Kde na to vzít peníze, pokud nemáte dost svých úspor?

Jak začátek podnikání financovat?

O tom, jak financovat začátek nebo rozvoj podnikání, už jsme v minulosti několikrát psali. Možností je několik. Od crowdfundingu, přes vstup investora, až po klasický úvěr na podnikání

Všechny možnosti mají svá pro a proti a je důležité zvážit, která je nejvhodnější s ohledem na vaše cíle a celkovou situaci.

Začněte podnikat už dnes

Načerpejte finance od Cashbotu
a dejte zelenou příležitostem.

Úvěr

Získejte pro své podnikání peníze klidně jen na pár měsíců. Bez poplatků a bez sankcí za předčasné splacení. Úvěr vás bude stát jen úrok za skutečnou dobu čerpání.

Kdy s podnikáním počkat

Pokud nemáte dostatečně silný byznys plán ani úspory, je lepší s podnikáním počkat. Zatím se můžete poohlédnout po dalších možnostech, jak si zajistit pasivní příjem a s ním i úspory na rozjezd svých snů. 

Existuje opravdu pasivní příjem bez práce?

Pokud chcete peníze opravdu bez práce, nezbývá než se narodit do dobré rodiny, nebo vyhrát v loterii. 

I ten nejpasivnější příjem bude stále z vaší strany vyžadovat alespoň minimální aktivitu. Ať už je to sebevzdělávání se, péče o nemovitost, nebo přetvoření koníčka ve full time podnikání. 
Vytvořit si pasivní příjem a pracovat na tom, co vám skutečně dává smysl je však práce, která se vám mnohonásobně vyplatí. Jak finančně, tak i pocitem naplnění.

Markéta Gajdošová

Autor článku

Markéta Gajdošová

Copywriterka se specializací na svět financí a podnikání.

Rady, které přijdou vhod

Nezaspěte aktuální trendy ve světě podnikání a financí. O nově vydaném článku na blogu vám dáme vědět.

aplikace-na-mobilu-3
check-green

Novinky pravidelně
ve vaší schránce

check-green

Dejte zelenou příležitostem

Podobné články