Přeskočit na obsah

Kontokorent pro podnikatele – pomocná ruka nebo zkáza vašeho cash flow?

  • 8. října 2021
  • 2 minuty čtení

Kontokorent je jedním z finančních produktů, který může v těžších dobách vašemu cash flow opravdu pomoci. Stejně jako ostatní finanční produkty může být nejen užitečným pomocníkem, ale také nepříjemnou finanční pastí, ze které se už jen tak nevymotáte. V jakém případě se vyplatí o kontokorentu uvažovat a kdy je lepší sáhnout po jiném finančním produktu nebo dokonce do vlastních úspor?

Co je kontokorent?

Podnikatelský kontokorent je finanční nástroj, který podnikatelům při ideálních podmínkách pomáhá vyrovnat cash flow v situaci, která není zrovna dvakrát ideální. Jedná se o tzv. provozní úvěr, který podnikatelům umožňuje čerpat peníze z účtu nad rámec vlastních prostředků do tzv. debetu. Způsob čerpání je tak stejný u podnikatelského kontokorentu jako u kontokorentu pro fyzické osoby. Největší rozdíl je v podmínkách, které banky podnikatelům nabízejí.

U podnikatelského kontokorentu se maximální částka povoleného debetu pohybuje až kolem 3 000 000 korun s dobou čerpání až 360 dnů. Přesná částka debetu, maximální doba splatnosti, úrok i všechny ostatní podmínky kontokorentu se odvíjejí od finančního profilu společnosti i od bankovní instituce, u které budete kontokorent čerpat. 

Největší výhody podnikatelského kontokorentu

Potřebujete zaplatit mzdu, ale váš zákazník má zpoždění s proplacením faktur? Naskytla se vám skvělá investiční příležitost, ale váš účet zrovna zeje prázdnotou? Potřebujete nakoupit zboží nebo prostě chcete mít jistou rezervu? S aktivovaným kontokorentem vám žádná z popsaných situací čáru přes cash flow neudělá.

Jedná se o rychlou a (obvykle) bezpečnou půjčku, kterou máte vždy při ruce. Proč patří kontokorent k nejoblíbenějším finančním produktům?

Rizika kontokorentu

Co se týče čerpání, kontokorent je flexibilní. Pokud máte kontokorent s možností čerpání debetu například až do 3 000 000 korun, můžete kdykoliv sáhnout po jakékoliv částce do sjednaného maxima a tu použít na pokrytí jakýchkoliv nákladů – od mezd, přes nákup zboží, předzásobení skladů až po investice. Pokud však hledáte flexibilitu i po stránce splatnosti, tu u kontokorentu nenajdete.

Veškeré příchozí platby se rovnou připisují na pokrytí debetu a pokud nestihnete částku splatit včas, začnou se vám počítat velmi vysoké penalizační úroky. Na rozdíl od klasické půjčky pro podnikatele banka v případě kontokorentu nenabízí žádnou možnost odložení splátek ani jejich snížení. Kontokorent se tak hodí pouze v případech, kdy víte, že vám peníze z faktur přijdou 100% včas.

Jak se kontokorentu i jiné formě podnikatelského úvěru vyhnout? Sáhněte po financích, které už máte

Ať už sáhnete po kontokorentu nebo klasickém podnikatelském úvěru, riziku a úrokům se nevyhnete. Nejlepší řešení pro vyrovnání cash flow i v nepříznivé situaci je použití vlastních zdrojů.

Jak na to?

Možností se nabízí rovnou několik, například inventura a prodej starších technologií a vybavení, které už dávno nepoužíváte a pouze vám ve skladu překáží. Největší nevýhoda tohoto řešení je jeho časová náročnost a než se najde kupující, investiční příležitost může utéct.

Druhou možností, jak získat finance z vlastních zdrojů, je možnost nechat si proplatit vystavené faktury, vratky DPH a dotace ihned a bez čekání. A právě k tomuto účelu vznikl Cashbot, který vám pomůže získat peníze na podnikání do 30 minut, a to z vlastních zdrojů, takže se nemusíte bát hrozby nepřiměřeného zadlužení. Přečtěte si, jak Cashbot funguje, v čem spočívá jeho výhoda oproti kontokorentu a jak vám může pomoci chopit se zajímavých podnikatelských příležitostí.

Marek Hejdušek

Spoluautor článku

Marek Hejdušek

Baví mě hledat vlastní směr a inovace ve světě financí. Mým cílem je, aby podnikatelé mohli pracovat s cash flow efektivněji a aby si nenechali ujít obchodní příležitost kvůli nedostatku vlastních financí.

Rady, které přijdou vhod

Nezaspěte aktuální trendy ve světě podnikání a financí. O nově vydaném článku na blogu vám dáme vědět.

aplikace-na-mobilu-3
check-green

Novinky pravidelně
ve vaší schránce

check-green

Dejte zelenou příležitostem

Podobné články