Přeskočit na obsah

Aby vaše podnikání vydělávalo, nestačí jen tvrdě pracovat

Víte, jak vydělat peníze? Stále platí, že bez práce nejsou koláče. Abyste ale uspěli v soudobé tržní ekonomice, je potřeba víc než práce. Musíte uvažovat o penězích nejen jako o cíli, ale také jako o prostředku. Navíc musíte uvažovat o penězích, které ani nejsou vaše.

Zní to zamotaně? Moc abstraktně? Jakmile si tento způsob přemýšlení osvojíte, uvidíte možnosti, jak vydělat peníze, všude. Anebo to místo vás udělá konkurence.

Za vším hledejte směnu

Inflace, cash flow, centrální banka… Soudobá tržní ekonomika je složitý mechanismus, přesto stále funguje na jediném jednoduchém principu –⁠ na směně. Tedy na setkávání nabídky a poptávky

Když ráno natankujete palivo do auta, odpoledne jdete s kolegy na oběd a večer k holiči. Jde o směnu. Vaše peníze (útrata) se díky směně stávají penězi (výdělkem) jiného člověka a tak stále dokola.

Peníze vznikají prací, to se nemění

Na principu směny vyděláváte peníze tak, že za ně máte co nabídnout. Vyrábíte nábytek, poskytujete poradenství, provozuje eshop… A čím více pracujete, tím více nabízíte, a tedy i vyděláváte. 

Toto zvyšování práce (produktivity) má však samozřejmě své limity. Protože vaše zdroje nejsou nekonečné. Den není nekonečný, ani vaše síly nejsou nekonečné. A tak i množství vydělaných peněz čistě prací má svůj limit. 

A to je chvíle, kdy se celá věc se směnou, ekonomikou a tedy i podnikáním tak trochu komplikuje. Protože do hry vstupuje půjčování peněz.

Peníze vznikají půjčováním, to se také nemění, ale hůř se to chápe

Díky možnosti půjčit si peníze od jiných už nejste omezení na vlastní limitované zdroje. Než byste si na rozvoj podnikání vydělali ze svého, může se trh změnit, obchodní příležitost pominout, případně ji využije rychlejší a silnější hráč na trhu. Z peněz se tak půjčováním stává prostředek k dalšímu výdělku. Nejsou jen pouhým cílem práce. Pomáhají posouvat podnikání vpřed.

Půjčování peněz je naprosto základní princip celé ekonomiky. Stále jde o směnu, stále jde o setkávání nabídky a poptávky. Jen se tentokrát za peníze nedostává oběd nebo účes, ale abstraktní důvěra v jejich získání zpět s navýšením o úrok a poplatky. Za peníze se dostávají další peníze.

A děje se tak absolutně na všech úrovních ekonomiky od jednotlivců přes bankovní trhy až po transakce na centrální úrovni řízení společnosti. Celá soudobá ekonomika vytváří peníze půjčováním peněz. Banky mají peníze z půjčování peněz. Vaši úspěšní konkurenti vydělávají peníze půjčováním si peněz. 

Je však naprosto klíčové rozlišovat mezi zdravými půjčkami s vidinou vyššího výdělku a nezdravým půjčováním bez investičního potenciálu.

Proč má půjčování peněz špatnou pověst?

Půjčky jsou stejně jako oheň dobrý sluha, ale špatný pán. Správným přístupem dokáže financování z externích zdrojů nastartovat i rychleji rozpohybovat podnikání. Nerozvážný přístup k půjčování ale může podnikání spálit na popel. 

Bohužel se mnohem častěji mluví o nepříznivých dopadech půjčování peněz, protože špatné zprávy vždy dostávají více prostoru a pozornosti.

Jak si zdravě půjčovat aneb Když cizí peníze vydělávají peníze mně

Využívání externích zdrojů má vždy smysl ve chvíli, kdy vás nedostatek vlastních peněz brzdí v podnikání. A samozřejmě náklady spojené s půjčkou nesmí převyšovat váš zisk. Takových situacích se naskytne mnoho. Je jen potřeba se naučit uvažovat o externích penězích jako o příležitosti. Jako o prostředku, který mě dostane dál. A nevystavovat půjčování peněz okamžitě stopku.

Zajímají vás konkrétní situace, kdy díky externím financím vyděláte víc? Dali jsme dohromady nejčastější příklady obchodních příležitostí, které už vám díky Cashbotu neutečou.

Cashbot ví, jak na to

Načerpejte finance od Cashbotu
a dejte zelenou příležitostem.

Úvěr

Získejte pro své podnikání peníze klidně jen na pár měsíců. Bez poplatků a bez sankcí za předčasné splacení. Úvěr vás bude stát jen úrok za skutečnou dobu čerpání.

Petra Baumruková

Autor článku

Petra Baumruková

Psaní mě živí a baví už 15 let. Sice se ze mě po bakalářském studiu VŠE nestala ekonomka, protože jsem zběhla na magisterská Mediální studia na UK. S ekonomickými a finančními tématy se však stále ráda potkávám.

Rady, které přijdou vhod

Nezaspěte aktuální trendy ve světě podnikání a financí. O nově vydaném článku na blogu vám dáme vědět.

aplikace-na-mobilu-3
check-green

Novinky pravidelně
ve vaší schránce

check-green

Dejte zelenou příležitostem

Podobné články