Přeskočit na obsah

Přehledné srovnání finančních produktů pro podnikatele

Tápete v nabídkách externího financování, které vám má pomoci stabilizovat cash flow a investovat do rozvoje firmy? Podle našeho srovnání zjistíte, jaké zdroje peněz jsou aktuálně nejlepší pro vaše podnikání.

Finanční produkty pro podnikatele. Faktoring, kontokorent nebo úvěr?

Faktoring

Okamžité proplacení faktury 

Faktoring (nebo také factoring) je služba, která pomáhá podnikatelům vyrovnat cash flow převedením odpovědnosti za proplacení faktur na tzv. faktora – tedy na banku nebo nebankovní společnost. 

Jak to funguje? 

Vystavíte fakturu svému klientovi a pošlete ji i faktorovi, který vám ji za určitou provizi ihned proplatí. Vy se nemusíte starat o nic dalšího, pokud by dodavatel fakturu nezaplatil, vymáhání částky je na faktorovi.

Kdy faktoring využít?

Faktoring je ideální možnost pro větší, stabilní společnosti s dlouhodobými klienty. Spíše než k akutní stabilizaci cash flow je faktoring vhodný pro firmy se stabilním cash flow, které chtějí financovat rozvoj nebo okamžité náhlé výdaje z vlastních zdrojů

Výhody faktoringu

Nevýhody faktoringu 

Přečtěte si o faktoringu více v článku Co to je faktoring a jaké jsou jeho výhody?

Vydaná faktura od Cashbotu

To lepší z faktoringu, ale bez faktora

Nechat si od Cashbotu proplatit vydanou fakturu se faktoringu vzdáleně podobá.

Jak to funguje? 

Stejně jako u faktoringu stačí jednoduchým způsobem zadat vystavenou fakturuCashbot ji obratem proplatí. Na rozdíl od faktoringu ale Cashbot nijak nekontaktuje vaše odběratele. Zákazníci a klienti ani nevědí, že jste si nechali fakturu proplatit od Cashbotu rychleji a částku posílají přímo vám podle stanovené splatnosti. 

Kdy vydanou fakturu využít?

Proplacení vydané faktury od Cashbotu se hodí v podobných situacích jako faktoring. Potřebujete peníze rychleji kvůli nečekaným výdajům nebo skvělé investiční příležitosti? Tato služba je ideální způsob jak získat okamžitě peníze s minimálním rizikem.

Výhody vydané faktury

Je to jen mezi vámi a Cashbotem

Peníze hned i z faktur na malé částky. A odběratelé se nic nedozví.

Faktura vydaná

Cashbot zkrátí splatnost vašich faktur, vratek DPH i dotací. Se službou vydaná faktura můžete mít peníze už do 30 minut. A vrátit je stačí až za pár měsíců.

 Nevýhody vydané faktury

Kontokorent

Rychlé řešení potíží s cash flow bez čerpání úvěru

Další oblíbený finanční produkt je kontokorent. Jedná se o druh úvěru, který si mohou podnikatelé zřídit k běžnému nebo firemnímu účtu. Kontokorent by se dal označit za konzervativní finanční produkt, což se odráží i v jeho výhodách i rizicích. 

Jak to funguje? 

Kontokorent umožňuje přečerpání účtu nad rámec vlastních prostředků až do výše sjednaného limitu. 

Kdy kontokorent využít?

Stejně jako předchozí finanční produkty, i kontokorent je ideální pro vyrovnání cash flow, ale pouze v případě, že máte jistotu včasného dorovnání finančních prostředků. V opačném případě vás mohou nepříjemně překvapit velmi vysoké poplatky za prodlení.

Výhody kontokorentu

Nevýhody kontokorentu

Podnikatelský úvěr od banky

Tradiční cesta pro větší investice

Úvěr od banky je obvykle první věc, která podnikatele napadne, při zvažování externího financování.

Jak to funguje?

Ať už je váš záměr s podnikatelským úvěrem jakýkoliv, banka po vás bude vždy vyžadovat přesný byznys plán, který musí být jasný, přesvědčivý, ale především postavený na konkrétních číslech. Dále je často potřeba doložit potvrzení o bezdlužnosti, výpis z rejstříku firem, účetní závěrky za předchozí roky a další dokumenty.

Kdy podnikatelský úvěr od banky využít?

Nejčastěji o bankovní úvěr žádají podnikatelé a firmy ve třech situacích:

  1. Bankovní úvěr na rozjezd podnikání

S podnikatelským úvěrem to budou mít nejtěžší začínající podnikatelé, kterým se může banka zdráhat půjčit kvůli příliš velkému riziku. Pokud tedy přemýšlíte o podnikatelském úvěru na rozjezd podnikání, připravte se i na možnost, že půjčku nezískáte. 

Cashbot ví, jak podpořit váš start-up

Nemáte impozantní minulost, ale čeká vás zářná budoucnost? Načerpejte finance od Cashbotu.

Úvěr

Od Cashbotu získáte peníze na rozvoj vašeho podnikání bez složitého papírování a bez skrytých poplatků.

  1. Podnikatelský úvěr na rozvoj firmy

Nacházíte se v období růstu společnosti a chcete investovat do rozvoje, expanze nebo zdokonalení výroby? V takovém případě je půjčka na podnikání skvělou volbou a s propracovaným byznys plánem je téměř jisté, že budete mít u banky zelenou. Stejně tak u nebankovní společnosti – s úvěrem od Cashbotu zainvestujete bez průtahů například úpravu výrobní linky.

  1. Podnikatelská půjčka na cestu z krize

Někteří podnikatelé sahají po půjčce, aby pokryli krátkodobý výpadek příjmů, nebo při akutních finančních problémech. Půjčka na podnikání v takovém případě sice krátkodobě pomůže, z dlouhodobého hlediska se však jedná o riziko a o zátěž cash flow. 

O úvěru se vyplatí uvažovat pouze v případě, že se rozhodujete o půjčce na vývoj produktů nebo nákup vybavení nebo na jiné investice, které vám v dlouhodobém horizontu zvýší zisky.

Výhody bankovního úvěru

Nevýhody bankovního úvěru

Berte v potaz svůj způsob podnikání i aktuální situaci

Pokud zvažujete externí financování, pečlivě se zamyslete, která varianta je nejvhodnější z hlediska vašeho způsobu podnikání i aktuální situace. Je třeba mít vždy úplný přehled o stavu cash flow. Vytloukat klín klínem – přesněji řečeno řešit neschopnost splácení jednoho úvěru sjednáním dalšího – se ještě nikomu nevyplatilo. 

Nejjistější cestou k úspěchu je průběžné směřování firmy ke stabilizaci cash flow a strategie investic do rozvoje vašich zaměstnanců i společnosti jako takové.

Markéta Gajdošová

Autor článku

Markéta Gajdošová

Copywriterka se specializací na svět financí a podnikání.

Rady, které přijdou vhod

Nezaspěte aktuální trendy ve světě podnikání a financí. O nově vydaném článku na blogu vám dáme vědět.

aplikace-na-mobilu-3
check-green

Novinky pravidelně
ve vaší schránce

check-green

Dejte zelenou příležitostem

Podobné články