Přeskočit na obsah

Co jsou příležitostné příjmy a jak se daní?

Chcete si zkusit podnikání na vlastní kůži, ale založení živnosti a vše, co s tím souvisí – byrokracie, nejistota a daně – vás děsí? Návštěvu živnostenského úřadu či komunikaci s ním navíc neustále odkládáte. Věděli jste ovšem, že s příjmem do 30 000 Kč za rok nepotřebujete IČO? V následujícím článku to objasníme. 

Podnikání na zkoušku

Chcete podnikat, zkusit si, co vám půjde lépe, ale brzdí vás strach z neznáma či administrativa spojená s daněmi? Na tato úskalí myslel i náš stát, a proto zavedl  příjmy z příležitostných činností nebo také příležitostný příjem. 

Příležitostný příjem je příjem do celkové výše 30 000 Kč za rok a  umožňuje fyzické osobě si vyzkoušet, jaké to je podnikat bez nutnosti cokoliv řešit. Jediné, na co pamatovat, je, že se musí jednat o jednorázové aktivity či služby a nemít pro ně zavedené živnostenské oprávnění.


Chcete růst či své podnikání inovovat, ale chybí vám finance? Pokud podnikáte již delší dobu, Cashbot nabízí neúčelový podnikatelský úvěr, díky kterému můžete čerpat peníze už během 14 dnů.

Typicky se jedná o nepravidelné a nárazové příjmy, jako je třeba pomoc u stánkového prodeje, úklid domácnosti, doučování, příležitostný pronájem movitých věcí či zemědělská výroba – prodej ovoce a zeleniny, masa, vajec atd.

Jak funguje takové podnikání v praxi

V pracovním týdnu je paní Konečná referentkou na městském úřadě. O víkendu ji požádá soused, zda by nemohla doučit jeho dceru matematiku. Za víkendové doučování si paní Konečná přivydělala 2 500 Kč. To samé se opakuje za dva měsíce znovu. Celkově si tak přišla na 5 000 Kč. V létě má příležitost stát se svatební fotografkou. Inkasuje za celodenní focení 23 000 Kč. To se jí líbí natolik, že přemýšlí o kariérní změně. 

Co se týče daní, jde celkově o 28 000 Kč za rok, které paní Konečná nemusí danit. Tento přivýdělek totiž spadá do kategorie příležitostný příjem.

Pokud již máte IČO, podnikáte jako osoba výdělečně činná, a měsíčně za své služby vyfakturujete pár korun, nejde v takovém případě o příležitostný příjem. Hovořit lze o špatném nastavení podnikání. Pak se nabízí konzultovat situaci s odborníky, či podnikání pověsit na hřebík, vrátit se k zaměstnání a zkusit si model příležitostných příjmů.

Příležitostný příjem vs. závislá činnost

Pozor, dále při tomto jednorázovém výkonu činnosti nesmí existovat vztah nadřazenosti a podřazenosti. Potom jde o znak závislé činnosti a museli byste mít uzavřenou pracovní smlouvu či jinou její alternativu.  

Příležitostný příjem a daně

Jakmile přesáhnete hranici 30 000 Kč, budete muset tyto příjmy zdanit jako položku ostatní příjmy. V tomto případě byste si daňové přiznání jako zaměstnanec vyřizovali sami — agendu za vás již nevyřídí váš zaměstnavatel.

Pokud jste podnikatel a platíte za příležitostné práce, lze je zahrnout mezi daňově uznatelné výdaje, a snížíte si tak základ daně.

Více se lze dočíst v  § 10 odst. 1 a), odst. 3 zákona o daních z příjmů.

Příležitostný příjem už nestačí

Jestliže se promění váš příležitostný příjem ve stálý a pravidelný příjem a rozhodnete se stát se podnikatelem se vším všudy, může vám Cashbot jednoduše pomoci s financováním. Ať už v podobě okamžitého proplácení faktur vydaných, odložení splatnosti faktur přijatých či poskytnutí podnikatelského neúčelového úvěru. Stačí se jednoduše online zaregistrovat a díky tomu získáte kdykoliv dostupnou finanční rezervu, která vám pomůže rozvíjet vaše podnikání. Více se dozvíte zde.

Cashbot ví, jak na to

Načerpejte finance od Cashbotu
a dejte zelenou příležitostem.

Úvěr

Získejte pro své podnikání peníze klidně jen na pár měsíců. Bez poplatků a bez sankcí za předčasné splacení. Úvěr vás bude stát jen úrok za skutečnou dobu čerpání.

Marek Hejdušek

Spoluautor článku

Marek Hejdušek

Baví mě hledat vlastní směr a inovace ve světě financí. Mým cílem je, aby podnikatelé mohli pracovat s cash flow efektivněji a aby si nenechali ujít obchodní příležitost kvůli nedostatku vlastních financí.

Rady, které přijdou vhod

Nezaspěte aktuální trendy ve světě podnikání a financí. O nově vydaném článku na blogu vám dáme vědět.

aplikace-na-mobilu-3
check-green

Novinky pravidelně
ve vaší schránce

check-green

Dejte zelenou příležitostem

Podobné články