Přeskočit na obsah

Půjčka na podnikání nerovná se úvěr

Jestli řešíte finance na rozjezd nového byznysu nebo na růst stávající firmy, určitě vás jako první napadne návštěva banky s žádostí o úvěr. Podnikání ale můžete financovat mnohem nápaditěji (a často i efektivněji). Jaké jsou možnosti a jaké mají výhody a nevýhody?

„Čím více budu pracovat, tím více vydělám.” Přesně to je častá myšlenka nejednoho podnikatele. V soudobé tržní ekonomice ale tvrdá práce a vlastní limitované zdroje jednoduše nestačí.

Je totiž nespočet obchodních příležitostí, jak vydělat víc a růst víc. Jen je potřeba počáteční investice. Může jít o nábor nových zaměstnanců, otevření další prodejny, nastartování vlastního e-shopu, rozšíření skladových prostor nebo o expanzi na zahraniční trh. Jak příležitost využít, i když jsou na to vlastní zdroje krátké?

Bankovní úvěr pro podnikatele je jeden způsob. Možnosti externího financování jsou ale mnohem pestřejší a pro vaši konkrétní obchodní příležitost třeba i mnohem vhodnější.

Proplacení faktur

Pokud už nějakou tu chvíli podnikáte, určitě jste se s následující situací setkali. Máte zakázku, která by vám měla pokrýt výdaje na několik měsíců, jenže proplacení faktury tak nějak vázne.

Jeden odběratel trvá na 60denní splatnosti, jiný má jako podmínku uhrazení zakázky až po její realizaci… Ale vaše výdaje nepočkají, cashflow trpí a ve výsledku vám situace brání přijímat další zakázky.

Překlenout dobu k proplacení faktury vám bankovní úvěr často nepomůže, protože banky úvěry na pár měsíců neposkytují (nebo byste zaplatili sankce za předčasné splacení úvěru na delší dobu). 

Jak proplacení faktur funguje?

Elegantním řešením je nechat si proplatit vydanou fakturu ne od svého klienta za dlouho, ale od poskytovatele externích financí prakticky hned. Jako to dělá Cashbot. Peníze máte obratem k dispozici a často i za výhodnější úrok, než v případě úvěru. Cashbot totiž z faktury, kterou předložíte k proplacení, ví, že máte platbu od odběratele domluvenou, jen na ni nemůžete tak dlouho čekat.

Tip: Proplatit si u Cashbotu můžete nejenom vydané faktury za odběrateli, ale i přijaté faktury od dodavatele. Vždy, když potřebujete zaplatit za materiál, nakoupit zásoby zboží nebo třeba pořídit firemní software výhodněji, můžete fakturu nahrát do svého uživatelského účtu u Cashbotu. Zaplatí dodavateli okamžitě za vás a vy pak podle nastavení splátek vracíte finance Cashbotu přesně podle možností vašeho cash flow.

Výhody

Nevýhody

Factoring

Factoring (nebo také faktoring) je obdobou proplácení vydaných faktur. Díky factoringu nemusíte ztrácet čas popotahováním s klientem a případné vymáhání pohledávky řešit osobně. Své peníze získáte ihned a starost o proplacení faktury přechází na banku či externí firmu.

Výhody

Nevýhody

Nebankovní úvěr pro podnikatele

Alternativou k cestě do banky pro úvěr je cesta do nebankovní společnosti. Cashbot pro podnikatele nabízí úvěr ideální na krátkodobé financování klidně jen na pár měsíců. Celou žádost vyřídíte online, s pár dokumenty, které máte běžně při ruce. Cena úvěru je od začátku do konce stejná, neskrývá žádné poplatky ani sankce. 

Výhody

Nevýhody

Cashbot ví, jak na to

Načerpejte finance od Cashbotu
a dejte zelenou příležitostem.

Úvěr

Získejte pro své podnikání peníze klidně jen na pár měsíců. Bez poplatků a bez sankcí za předčasné splacení. Úvěr vás bude stát jen úrok za skutečnou dobu čerpání.

Bankovní úvěr pro podnikatele

Jak to tedy s nejznámějším finančním produktem pro podnikatele je? Žádost o úvěr v bance už dnes nebývá tak složitá, vyřízení půjčky se však může často protáhnout i na 30 dní a déle. Takže vám příležitost, na kterou financování potřebujete, uteče před nosem. 

Bankovní půjčka je vhodná především v případě investic v řádu milionů s několikaletou splatností. V takovém případě se vám může díky nižším úrokům vyplatit i přes množství poplatků a administrativy, které se s vyřízením bankovní půjčky pojí.

Výhody

Nevýhody

Granty a dotace

Pokud vaše společnost nebo projekt splňuje požadavky vypsaných grantových a dotačních řízení, můžete získat peníze na rozvoj i touto cestou. Je dobré sledovat stránky ministerstev, které v určitých programových obdobích vyhlašují podmínky a možnosti žádostí o dotace z EU. Granty jsou vhodné především pro umělecké a vědecké profese.

Výhody

Nevýhody

Crowdfunding

Máte projekt, pro který dovedete nadchnout davy? Potom může být crowdfunding tou pravou cestou financování. Crowdfunding funguje na principu oslovení veřejnosti, která si vaše produkty nebo služby svým způsobem předplatí. 

Vytvoření úspěšné crowdfundingové kampaně vyžaduje spoustu úsilí a know-how. Zjistěte, jak kampaň rozjet krok za krokem.

Výhody crowdfundingu

Nevýhody crowdfundingu

Peer-to-business půjčky

Spojením crowdfundingu a klasického úvěru vzniká peer-to-peer (P2P) půjčka. Namísto banky nebo nebankovní společnosti půjčují peníze jednotlivci. Obdobou pro firmy jsou půjčky peer-to-business. Tento typ financování podnikání je však v Česku zatím málo rozšířený.

Mezi ty nejznámější se řadí třeba Zonky, Upvest, Investown. Dá se říci že jsou investice do P2P rizikové? Každá investice s sebou nese riziko. Více zde.

Výhody

Nevýhody

Venture kapitál

Jednou z možností financování podnikání je vstup společníka – investora – do firmy. Venture kapitál (česky také rizikový kapitál) je forma financování výměnou za podíl ve společnosti. Investor se tak může podílet na rozhodování o společnosti i na jejím dalším vývoji.

Výhody

Nevýhody

Základem by vždy měly být zdravé finance

Ať už si zvolíte pro svůj projekt jakékoliv financování, je důležité, aby se vám skutečně vyplatilo. Zdravé financování vás nedostane do dluhů, které vám mohou snadno přerůst přes hlavu. Naopak vám pomůže peníze své firmě vydělat nebo ušetřit a bezpečně stabilizovat cash flow.

Markéta Gajdošová

Autor článku

Markéta Gajdošová

Copywriterka se specializací na svět financí a podnikání.

Rady, které přijdou vhod

Nezaspěte aktuální trendy ve světě podnikání a financí. O nově vydaném článku na blogu vám dáme vědět.

aplikace-na-mobilu-3
check-green

Novinky pravidelně
ve vaší schránce

check-green

Dejte zelenou příležitostem

Podobné články