Přeskočit na obsah

Co znamená zastropování cen elektřiny a plynu?

Vysoké ceny energií začaly v průběhu roku 2022 dopadat na značnou část české společnosti včetně firem. V důsledku toho přišla v říjnu vláda s plánem na zastropování cen energií pro rok 2023 pro domácnosti a malé a střední podniky. Elektřinu a plyn tak budeme nakupovat za nižší než tržní cenu a vliv opatření bychom měli vidět už v listopadových zálohách.

Jaké budou ceny elektřiny a plynu?

V čem spočívá zastropování ceny energií?

Až 130 miliard korun. To je částka, kterou odhaduje ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, že bude muset vynaložit v rámci cenového stropu na energie v průběhu roku 2023. Domácnosti, malé a střední podniky tak budou energie nakupovat za úředně stanovenou cenu, vláda pak bude zmíněnými 130 miliardami kompenzovat dodavatele energií.

Elektřina a plyn – jak to bude fungovat v praxi?

Domácnosti, malé a střední podniky do 250 zaměstnanců a obratu zhruba 1,25 miliardy, které jsou připojeny k síti nízkého napětí budou mít ceny elektřiny se stropem na úrovni 100% spotřeby.  Malým a středním podnikům, které jsou napojené na hladinu vysokého nebo velmi vysokého napětí pak bude cena zastropována do úrovně 80 % z jejich nejvyšší spotřeby za posledních pět let. Cena pro ně bude stanovena ve výši 5,00 Kč/KWh bez DPH, případně 6,05 Kč/KWh včetně DPH.

V případě plynu budou ceny pro všechny dotčené subjekty se stropem na úrovni 2,500 Kč/KWh bez DPH, respektive 3,025 Kč/KWh s DPH. To platí pro domácnosti, které ročně spotřebují do 630 MWh, což jsou v podstatě všechny – průměrný byt totiž ročně spotřebuje okolo 5 MWh, průměrný rodinný dům pak zhruba dvojnásobek. Zároveň opatření platí i pro malé a střední podniky, které se ročně pohybují mezi 630 a 4 200 MWh. Pro ně opět platí podmínka, že cena je zastropována maximálně do úrovně 80 % nejvyšší spotřeby za posledních 5 let.

Pokud má zákazník s dodavatelem sjednanou cenu na nižší úrovni, než je stanovený strop, nijak se ho nová regulace nedotkne. V případě nových zákazníků mají dodavatelé povinnost nabídnout jim cenu maximálně ve výši stropu. O zastropování ceny nemusejí domácnosti ani firmy žádat, začne platit automaticky od 1. ledna 2023, a mělo by se tak propsat už do záloh na konci roku 2022.

Co nám říkají rostoucí ceny energií?

Jako každý zásah do fungování tržní ekonomiky má i cenový strop mnohá pro a proti. Vláda se tímto způsobem snaží pomoci ohrožené části společnosti zvládnout nečekaný problém, jedná pod tlakem veřejnosti, a aspoň částečně tak řeší možná společenská pnutí. Z pohledu mnoha ekonomů  se však nejedná o příliš šťastné řešení. Představme si cenu zboží v ekonomice jako signál. Pokud cena roste, signalizuje nám, že je daného zboží (energií) nedostatek, a je třeba, aby se jeho výroby zúčastnili další výrobci nebo aby spotřebitelé (domácnosti a firmy) hledali levnější alternativy (například v podobě vytápění na nižší teplotu, využití alternativních zdrojů energie nebo úpravě provozu firmy).

S Cashbotem zdoláte energetickou krizi snadněji

Jestliže podnikatel potřebuje překlenout nečekané obtíže například v podobě vyšších záloh na energie, potřebuje rychlé financování, které mu okamžitě pomůže. Krátkodobý neúčelový úvěr pro podnikatele sjednaný u Cashbotu se díky úspoře času spojené s jeho sjednáním, rychlostí dodání peněz a transparentností celého procesu, jeví být levnějším řešením než úvěr od tradiční banky. Zkuste si naši kalkulačku zde

Měsíční splátka

12 800 Kč

Na úrocích celkem zaplatíte

12 800 Kč

Do 6 měsíců celkem vrátíte

228 800 Kč
Marek Hejdušek

Spoluautor článku

Marek Hejdušek

Baví mě hledat vlastní směr a inovace ve světě financí. Mým cílem je, aby podnikatelé mohli pracovat s cash flow efektivněji a aby si nenechali ujít obchodní příležitost kvůli nedostatku vlastních financí.

Rady, které přijdou vhod

Nezaspěte aktuální trendy ve světě podnikání a financí. O nově vydaném článku na blogu vám dáme vědět.

aplikace-na-mobilu-3
check-green

Novinky pravidelně
ve vaší schránce

check-green

Dejte zelenou příležitostem

Podobné články