Přeskočit na obsah

Půjčka se zástavou nemovitostí

Půjčka s ručením nemovitostí je vhodná zejména v případě, že potřebujete získat větší objem financí a splácet jej po delší časové období. Následující vzdělávací článek pro vás podrobně shrne jednotlivé výhody a nevýhody tohoto typu úvěrů, a pomůže vám se v případě potřeby kvalifikovaně rozhodnout, zdali je půjčka zajištěná nemovitostí ve vaší situaci vhodná.

Nebankovní půjčka se zástavou nemovitosti

Jako půjčku s ručením nemovitostí si jistě valná většina z nás představí tradiční hypotéku, kterou si domácnosti pořizují, aby zafinancovali například koupi, stavbu nebo rekonstrukci svého bydlení. Ručení nemovitostí se však nemusí týkat jen hypoték, ale i běžných spotřebitelských nebo podnikatelských úvěrů. Ačkoliv byly tyto typy úvěrů dříve výhradní doménou velkých bankovních domů, v současnosti je nabídka na trhu daleko pestřejší, a je tak možné získat půjčku se zástavou nemovitostí i u některých nebankovních společností.

Nižší požadavky na finance a lepší úrokové sazby

Podnikatel, který si chce pořídit půjčku s ručením nemovitostí nemusí mít pro její schválení připravený větší objem peněz. Poskytovateli většinou stačí, pokud žadatel o úvěr prokáže, že má k dispozici alespoň část finančních prostředků. Zbývající část finančních prostředků na koupi či projekt klient pokryje úvěrem a jako zajištění slouží právě výše zmíněná nemovitost. Nemovitost použitá jako zástava může mít prakticky jakoukoliv podobu. Může se jednat o dům, byt, továrnu, chatu nebo i stavební pozemek. Některé nemovitosti jsou však jako zástava vhodnější než jiné kvůli jejich tržní hodnotě, kterou banka nebo nebankovní instituce při sjednávání úvěru oceňuje.

Vzhledem k vyššímu zajištění jsou půjčky se zástavou nemovitostí pro poskytovatele bezpečnější než běžné úvěry, což se odráží v nižších úrokových sazbách. 

Bývají také sjednávány na delší časové období, což má většinou pozitivní vliv na sjednávanou úrokovou sazbu.  Ta bývá po určité období fixována a následně je pro další období přizpůsobena aktuálním tržním podmínkám.

Výše splátky a předčasné splacení úvěru

Delší časové období se také projevuje na výši měsíční splátky. Pokud si klient půjčuje větší finanční obnos, je možné dobu splatnosti těchto úvěrů natáhnout až na několik desítek let. Zaplatí pak sice více na úrocích, ale jeho měsíční splátka není díky délce půjčky příliš vysoká

Součástí nebankovních půjček se zástavou nemovitostí bývají i různé benefity, jako je například možnost předčasného splacení úvěru nebo mimořádná splátka, za určitých podmínek i bez poplatku. V případě, že vaše společnost prožívá příznivé ekonomické období, je možné přebytečné zdroje využít právě například k mimořádné splátce, což následně může pomoci snížit měsíční splátky.

Zkuste Flexi úvěr od Cashbotu

Flexi úvěr je neúčelový typ půjčky s ručením nemovitostí od Cashbotu, díky kterému můžete rozvíjet firmu a naplnit své plány. Úvěr je ručený nemovitostí a splatnost úvěru je až 5 let. Jeho sjednání je velmi rychlé a celé to trvá necelý měsíc. Úvěr můžete zdarma splatit (jen část i celý) již po 6 měsících. Více informací o Flexi úvěru naleznete zde.

Flexi úvěr od Cashbotu pomáhá úspěšně podnikat například Martinu Kořenkovi, investorovi do nemovitostí:

Větší šance na schválení půjčky

Z pohledu banky nebo nebankovní instituce se půjčka zajištěná nemovitostí jeví oproti ostatním typům úvěrů jako bezpečnější. To je zejména díky tomu, že má poskytovatel v tomto případě „své jisté“ v podobě nemovitosti, která je na úvěr vázaná. V případě, že není klient schopen splácet nebo dojde k jinému porušení smlouvy z jeho strany, bance nevznikne tak vysoká ztráta, jelikož jí následně připadne zmíněná nemovitost. 

Pozor na splácení

Dejte si pozor na včasné a řádné splácení. Poskytovatel vám samozřejmě nevezme nemovitost, pokud zapomenete na jednu splátku. Pokud ovšem nebudete schopni nebo ochotni splácet dlouhodobě, může poskytovatel zprvu přikročit k nejrůznějším peněžním sankcím. V nejhorším případě a při nulové spolupráci ze strany klienta pak i k zabavení samotné nemovitosti, případně k zesplatnění úvěru. To znamená, že dlužník musí okamžitě po aktu zesplatnění splatit celý zbývající úvěr. Pokud se během splácení úvěru zhorší vaše finanční situace, je důležité řešit problém co nejdříve, aby se předešlo dalším komplikacím.

Dlouhodobý závazek 

I přesto, že byla délka úvěru na předchozích řádcích prezentována spíše jako výhoda, je potřeba si uvědomit, že v některých případech se jedná o dvousečnou zbraň. Při rozhodování o půjčce s ručením nemovitostí bychom měli jeho delší trvání vzít v potaz a uvědomit si, že budeme muset být schopni zajistit si finanční prostředky na splácení po dobu několika desítek let. Ačkoliv by nás toto určitě nemělo odradit, je dobré mít na paměti, že se mohou během takto dlouhého období vyskytnout nečekané události, které by mohly negativně ovlivnit naši schopnost splácet. Pro tyto případy je vhodné udržovat si finanční rezervu, která splátky alespoň krátkodobě pokryje. 

Pojištění odpovědnosti a omezení využití peněz 

Poskytovatelé také zpravidla k úvěrům poskytují i pojištění schopnosti splácet. To spočívá v tom, že se za vás za relativně nízký poplatek zaručí pojišťovna, která v případě nečekané události, jako je úmrtí, invalidita nebo dlouhodobé onemocnění, převezme závazek za vás.

Poslední nevýhoda se týká zejména hypotečních úvěrů, které jsou však mezi půjčkami zajištěnými nemovitostí nejrozšířenější. Banka nebo nebankovní subjekt totiž zpravidla omezuje k čemu můžete peníze použít a následně jejich použití pro konkrétní účel podrobně kontroluje. Tuto nevýhodu lze obejít využitím jiného typu úvěru, ať už se jedná o úvěr podnikatelský, nebo třeba o tzv. „americkou hypotéku“, kterou můžete využít prakticky na cokoliv.

Je půjčka zajištěná nemovitostí vhodná právě pro vás?

Půjčka s ručením nemovitostí může být pro mnohé podnikatele vhodnou volbou, pokud jsou schopni ji splácet včas a nemají obavy z rizika ztráty nemovitosti. V případě, že si podnikatel není jistý, zda je pro něj podobný typ úvěru nejlepším řešením, je dobré konzultovat možnosti s odborníky nebo analyzovat i jiné typy půjček, které by pro něj mohly být vhodnější.

Cashbot ví, jak na to

Načerpejte finance od Cashbotu
a dejte zelenou příležitostem.

Úvěr

Získejte pro své podnikání peníze klidně jen na pár měsíců. Bez poplatků a bez sankcí za předčasné splacení. Úvěr vás bude stát jen úrok za skutečnou dobu čerpání.

Marek Hejdušek

Spoluautor článku

Marek Hejdušek

Baví mě hledat vlastní směr a inovace ve světě financí. Mým cílem je, aby podnikatelé mohli pracovat s cash flow efektivněji a aby si nenechali ujít obchodní příležitost kvůli nedostatku vlastních financí.

Rady, které přijdou vhod

Nezaspěte aktuální trendy ve světě podnikání a financí. O nově vydaném článku na blogu vám dáme vědět.

aplikace-na-mobilu-3
check-green

Novinky pravidelně
ve vaší schránce

check-green

Dejte zelenou příležitostem

Podobné články