Přeskočit na obsah

Rozhovor s SSK Vítkovice: O sportu a řízení sportovního klubu

Sportovní klub ve Vítkovicích je pořadatelem Zlaté tretry, jednoho z nejstarších atletických závodů v Evropě. Na její startovní čáře stál například i samotný Usain Bolt. Vedle toho pořádá mnoho dalších aktivit nejen pro členy, ale i pro širokou veřejnost. Přečtěte si více o fungování sportovního klubu v našem článku, může vás inspirovat k založení vlastního pro vás a vaše okolí!

Seznámení s SSK Vítkovice

SSK znamená Sdružení sportovních klubů, co si pod tím mohou naši čtenáři představit?
Název klubu se měnil několikrát v historii, ale po roce 1990 byl na valné hromadě schválen název podle historicky prvního, který zněl: Sportovně společenský klub Vítkovice. Jsme sdružení celkem 14 oddílů – počínaje atletikou, dále máme ve svých řadách třeba box, cyklistiku, moderní gymnastiku, horolezce a jedním z nejstarších klubů je národní házená. Tradici tohoto sportu drží rodiny, které se starají o chod klubu.

Zaměřujete se výhradně na atletiku, nebo u vás najdou lidé zázemí i pro jiné sportovní disciplíny? 
Atletika je od roku 1924 jedním z nejaktivnějších oddílů SSKV. Ale i další kluby jsou  na vysoké úrovni – už dříve zmíněný box, cyklistika, moderní gymnastika. Velmi významnými členy SSKV jsou neslyšící, kteří vyvíjejí svoji činnost v mnoha  sportovních odvětvích, a klub  vozíčkářů. Zaměřují se hlavně na vrhy a hody. Velmi tyto sportovce podporujeme a obdivujeme. 

Co pro vás znamená známé: Ve zdravém těle, zdravý duch? 
Je to tradiční heslo a teď po době covidové má opět svůj smysl. Pohyb přináší nejen radost, ale posiluje i optimismus a radost ze života. Platí to zejména pro sportovce,  kteří dělají své aktivity s radostí a na úrovni zábavy a smysluplného využití volného času. Pro sportovce výkonnostní a reprezentanty ČR je to tvrdá práce.

Členové a akce SSK Vítkovice

Jaké známé sportovce byste v souvislosti s činností SSK Vítkovice zmínil?
Z historie  máme mnoho reprezentantů. Ale zmíním hlavně jména z poslední doby – v našich řadách závodil v atletice například Jan Železný, Taťána Kocembová, Helena Fibingerová. Z mladých reprezentantů je to Jana Slaninová, Simona Vrzalová, v boxu nyní velká naděje Dominik Gloser, v atletice Michal Husek.  Seznam by byl dlouhý a nerad bych na někoho zapomněl.

O jaký typ akcí mají vaši členové největší zájem?
Jsme klub, který vychovává  výkonnostní sportovce, ale máme i cvičení pro rodiče s dětmi a cvičení pro ženy. Velký ohlas mají závody rodičů s dětmi. Co se týče akcí, které pořádáme, musíme vyzdvihnout Čokoládovou tretru – závody dětí ve sprinterských disciplínách. Potom jsou v oblibě turistické vycházky s doprovodem zkušených turistů.

Jako pořadatelé Zlaté tretry máte za sebou spoustu práce, ale jistě také spoustu báječných sportovních zážitků. Který ročník považujete za nejúspěšnější a proč? 
Zlatá tretra je naše srdeční záležitost a je těžké určit nejúspěšnější ročník. Asi bych označil ročníky, kdy se Zlaté tretry zúčastnil Usain Bolt, fenomenální sprinter, který vždy naplnil ochozy stadionu do posledního místa. Můžeme se chlubit tím, že na našem mítinku startoval celkem 9x a poprvé v jeho 19 letech  coby talentovaný junior.

Na kterou sportovní událost, kromě Zlaté tretry, dodnes rádi vzpomínáte?

Byli jsme pořadateli mistrovství světa v atletice do 17 let v roce 2007. MS se zúčastnili závodníci ze 185 zemí světa. Pak následovalo  ME U23 v roce 2011 a v roce 2018 Kontinentální pohár – to byl asi vrchol naší činnosti.

O fungování SSK Vítkovice

Co je při řízení SSK Vítkovice nejsložitější?
Na to je jednoduchá odpověď – zajistit činnost všech oddílů finančně tak, abychom pokryli provozní náklady, nájmy a podobně. Stát je ke sportu macešský, a tak se musíme hodně, hodně starat.

Jaké jsou vaše typické výdaje?
Jsou to hlavně nájmy, provozní náklady (elektřina, plyn, teplo) a nemalou část nákladů tvoří mzdy trenérů, protože bez nich by to opravdu nešlo.

Jaká další organizační vylepšení mohou sportovní fanoušci  v příštích letech s SSK zažít?
Chceme se ještě více otevřít veřejnosti, máme rozjetou sportovní aktivitu u atletiky – tréninky příchozích. Je to aktivita pro lidi, kteří se chtějí hýbat pod odborným vedením, ale nechtějí závodit. Dále se chceme věnovat  běžecké akci Český běh žen, kdy letos  pořádáme 10. ročník a u ženské veřejnosti má běh velký ohlas. Máme záměr v době Zlaté tretry uspořádat měsíc sportu v Ostravě, ale brzdí nás už výše zmíněné finance. Věřím ale, že se zamýšlená akce jednou povede.

Jak vám přitom pomáhá spolupráce s Cashbotem?
Musím vyslovit jenom kladné hodnocení – spolupráce nám pomáhá překlenout krizová období, zejména v měsících listopad až březen, kdy jsou i finanční rezervy vyčerpány a dotace a jiné finance v nedohlednu.

Jak jste se o Cashbotu dozvěděli? 
Dlouhé roky jsme klientem Raiffeisenbank, vždy jsme měli a máme spolupráci na výborné úrovni a odtud jsme byli směrováni na Cashbot.

Doporučili byste Cashbot i jiným organizacím? 
Určitě spolupráci všem doporučuji. Všichni zaměstnanci byli a jsou k nám velmi vstřícní a mají pro nás i podněty na další spolupráci.

Budoucí plány a vzkazy

Co byste vzkázali těm, kteří váhají se do SSK Vítkovice připojit?
Přijďte mezi nás, určitě si vyberete  aktivitu, která vás bude bavit a přinese  vám radost do života.

Na jaká další zajímavá sportovní klání se s SSK mohou sportovní fanoušci těšit? 
Letos chystáme pro příznivce atletiky Extraligu mužů a žen, Mistrovství České republiky juniorů a juniorek, dorostenců a dorostenek, kde startuje na 800 atletů. Dále se můžete těšit na Český běh žen, Pohár města Ostravy v moderní gymnastice, cyklistické závody a silniční závod v cyklistice na 167 km se startem v Hrabyni a mnohé další akce.

Finance pro rozvoj firmy

Chcete růst, inovovat a rozvíjet své podnikání? Cashbot podpoří vaše podnikatelské plány v tu pravou chvíli.

Marek Hejdušek

Spoluautor článku

Marek Hejdušek

Baví mě hledat vlastní směr a inovace ve světě financí. Mým cílem je, aby podnikatelé mohli pracovat s cash flow efektivněji a aby si nenechali ujít obchodní příležitost kvůli nedostatku vlastních financí.

Rady, které přijdou vhod

Nezaspěte aktuální trendy ve světě podnikání a financí. O nově vydaném článku na blogu vám dáme vědět.

aplikace-na-mobilu-3
check-green

Novinky pravidelně
ve vaší schránce

check-green

Dejte zelenou příležitostem

Podobné články