Přeskočit na obsah

Úvěr, kontokorent, nebo faktoring? Zjistěte, co je pro vás to pravé

Finance řeší každý podnikatel, ať už potřebuje firmu vybudovat, stabilizovat cash flow, nebo investovat do rozvoje. Bankovní úvěr (nejen) pro začínající podnikatele není jediné řešení. Existuje mnoho variant financování. Pojďme si přehledně shrnout ty základní a zrekapitulovat, kdy a pro koho jsou vhodné a kdy se kterých naopak vyvarovat.

financování podniku

1.      Podnikatelský úvěr

O podnikatelském úvěru uvažují podnikatelé zpravidla ve třech situacích. Když začínají podnikat (v takovém případě je ideální sáhnout po bankovním úvěru pro začínající podnikatele), chtějí firmu dále rozvíjet, nebo když se náhle ocitnou v krizi. V jakých situacích je bankovní úvěr vhodným řešením? A kdy se mu naopak vyhnout?

a)      Když se podnikání rozjíždí

Začínající podnikatelé to nemají s bankami jednoduché. Není vůbec samozřejmostí, že jim banka dá to, co chtějí a za podmínek, které jsou pro podnikatele výhodné.

Pro začínající podnikatele by měl být základním zdrojem financování silný investor, investice z vlastních zdrojů nebo předběžné zajištění odběratelů.

Bankovní úvěr pro začínající podnikatele mají podnikatelé největší šanci získat ve chvíli, kdy mají jasný, přesvědčivý, a především na číslech postavený byznys plán, který dá na jedné straně alespoň nějakou záruku podnikateli, na straně druhé bance, že žadatel bude schopen své závazky splácet. Ostatně, byznys plán je jedním z dokumentů, který po vás bude banka zaručeně chtít. Pokud nepřesvědčí vás, nepřesvědčí ani banku. V takovém případě se znovu zamyslete, než se do vašeho záměru vrhnete po hlavě. Pouze entuziasmus pro úspěšný start podnikání nestačí.

b)      Když dochází k expanzi či k rozvoji podnikání

Zde je úvěr od banky zcela na místě. Máte firmu, která prosperuje a je v období, kdy logicky musí růst? Pokud chcete investovat do rozvoje, expanze, zdokonalení výroby, budete mít u banky zelenou.

V případě potřeby financování rozvoje však úvěr není jedinou alternativou. Prozkoumejte další varianty.

Finance pro rozvoj firmy

Chcete růst, inovovat a rozvíjet své podnikání? Cashbot podpoří vaše podnikatelské plány v tu pravou chvíli.

c)       Když potřebují vykrýt ztráty, řešit krizi, druhotnou platební neschopnost

Zde úvěr od banky nedoporučujeme. Tedy, nechcete-li se z krize proinvestovat. Pokud se rozhodnete půjčit si na vývoj produktů, nákup vybavení a další investice, které vám potenciálně v dlouhodobějším horizontu zvýší zisky, je vaše strategie správná. A banka vám pravděpodobně, pokud jí odprezentujete plán, který jí bude dávat hlavu a patu, půjčí.

Pokud si však chcete bez dalšího plánu půjčit jen abyste krátkodobě vykryli výpadek či ztráty, problém sice možná na přechodnou dobu vyřešíte, ale měsíční splátky do budoucna jenom více zatíží váš cash flow.

2.      Kontokorent

Kontokorent je v podstatě druh úvěru. Jedná se o produkt nabízený bankami, který může podnikatel zřídit k běžnému nebo firemnímu účtu. Kontokorent umožňuje přečerpání účtu nad rámec vlastních prostředků, a to až do výše sjednaného limitu.

Podmínkou pro využití možnosti kontokorentu je podnikatelský účet v bance – ten musíte mít u některých bank zřízený nejméně 3 měsíce. Tato podmínka neplatí u všech bank. U těch, které mají tuto podmínku zavedenou, se lhůty mohou lišit.

Při žádosti o kontokorent banka také prověřuje klientovu finanční situaci – od té se může odvíjet výše úroku i limit finančních prostředků, které můžete přečerpat.

Kdy a na co kontokorent využít? Kontokorent je vhodným produktem pro vyrovnávání cash flow. U většiny bank můžete maximální limit vyčerpat bez dalších poplatků, pokud částku na účtu k určitému datu dorovnáte.

Jaká jsou negativa? Pokud využíváte kontokorent, vyplatí se dobře počítat a znát svou finanční situaci a situaci svého cash flow v reálných obrysech. Za zpoždění s dorovnáním povoleného debetu účtuje banka nemalé úroky.

3.      Faktoring

Faktoring je produkt, který pomáhá vyrovnat cash flow díky převedení zodpovědnosti za včasné proplacení faktur na banku nebo nebankovní společnost. Zjednodušeně: vy vystavíte fakturu, banka nebo nebankovní společnost (dále faktor), u které faktoringových služeb využíváte, vám fakturu obratem proplatí, přičemž si z transakce vezme provizi.

Vy tak dostanete sice o něco méně peněz, než jste skutečně vyfakturovali, ale dostanete je včas a případná pozdní platba ze strany vašeho odběratele neohrozí váš cash flow.

Faktoring je skvělou variantou pro ty firmy, které jsou zdravé, funkční, mají stabilní odběratele a dodavatele, stabilní cash flow a chtějí z vlastních zdrojů (využívají finance, které reálně vydělají – nepůjčují si) financovat rozvoj nebo okamžité náhlé výdaje.

Nedávno se na trhu objevila služba, která jde v pomoci podnikatelům ještě dál. Mimo okamžitého proplacení vydaných faktur nabízí také proplácení faktur přijatých s odložením platby na datum vybrané klientem – až o 4 měsíce od data splatnosti uvedeného na faktuře.

Cashbot ví, jak na to

Načerpejte finance od Cashbotu
a dejte zelenou příležitostem.

Faktura vydaná

Cashbot zkrátí splatnost vašich faktur, vratek DPH i dotací, u kterých čekáte i měsíce. Peníze můžete mít už do 30 minut. A vrátit je stačí až za pár měsíců.

Závěrem

Pokud řešíte financování své firmy, je třeba mít vždy úplný přehled o stavu cash flow. Rozhodně se nevyplácí vytloukat klín klínem (konkrétně: řešit neschopnost splácet úvěr sjednáním úvěru dalšího). Vždy se pečlivě zamyslete nad tím, která varianta financování je pro vás a vaší současnou situaci vhodná. Nicméně průběžným směřováním firmy ke stabilizaci cash flow a strategií investic do rozvoje rozhodně nic nezkazíte.


Marek Hejdušek

Spoluautor článku

Marek Hejdušek

Baví mě hledat vlastní směr a inovace ve světě financí. Mým cílem je, aby podnikatelé mohli pracovat s cash flow efektivněji a aby si nenechali ujít obchodní příležitost kvůli nedostatku vlastních financí.

Rady, které přijdou vhod

Nezaspěte aktuální trendy ve světě podnikání a financí. O nově vydaném článku na blogu vám dáme vědět.

aplikace-na-mobilu-3
check-green

Novinky pravidelně
ve vaší schránce

check-green

Dejte zelenou příležitostem

Podobné články