Přeskočit na obsah

Jak funguje konsolidace

V dnešní složité ekonomické situaci se mohou i u těch nejlepších podnikatelů objevit problémy s cash flow. Splácení úvěrů, které jsme si pořídili třeba na rozvoj firmy, pak může začít být čím dál náročnější. Třeba proto, že nebudeme mít na účtu dostatek prostředků. Pro tyto případy se v posledních letech rozmohly konsolidace úvěrů, které mohou s výší splátek pomoci. Které úvěry je možné sloučit? Jaké jsou výhody a nevýhody konsolidace? To vše najdete v našem novém článku.

Jak sloučení půjček vlastně funguje?

Možnost sloučení půjček do jediné neboli konsolidaci úvěrů už v dnešní době nabízí většina bank a nebankovních společností. Konsolidovat můžeme například úvěry z kontokorentů, kreditních karet, nebankovní půjčky a občas i leasingy. Má to ale několik podmínek:

V případě, že jsou tyto podmínky splněny, je možné o konsolidaci úvěrů požádat. Banka nebo nebankovní společnost vše prověří a v mnoha případech vyřeší závazky u jiných poskytovatelů za vás. Vy si pak nastavíte adekvátní výši splátky a případně dojednáte další služby, jako například pojištění schopnosti splácet.

Výhody konsolidovaného úvěru

Sloučení více úvěrů do jediného má mnoho výhod. Významným benefitem je to, že vám odpadnou poplatky, které jsou s jednotlivými půjčkami spojené. Platíte pak pouze ty, které se váží ke konsolidovanému úvěru. Ve většině případů pak dochází také ke snížení měsíční splátky nebo úrokové míry. U některých poskytovatelů konsolidace pak můžete získat i další půjčku nebo předčasné splacení zdarma. Nabídek je opravdu celá řada, a proto stojí za to si je nastudovat a rozhodnout se pro tu, která je pro vaši konkrétní situaci nejvhodnější.

Úskalí konsolidace úvěru

Obecně se konsolidace půjček doporučuje zejména v případech, kdy má dlužník problém s výší měsíční splátky. Pokud tedy měsíční splátku bez problému pokrýváte, konsolidace pro vás možná nebude to pravé. Je to z toho důvodu, že v případě sloučení úvěrů do jednoho se často prodlouží celková doba splatnosti. Máte tedy nižší měsíční splátku, ale celkově na dané půjčce zaplatíte více, než kdybyste ji nechali rozdělenou.

Proč banky a nebankovní subjekty poskytují konsolidaci?

Banka nebo nebankovní instituce neposkytuje možnost konsolidace jen z dobré vůle, ale zpravidla vám prodlouží dobu splácení úvěrů. Zajistí si tak příjem na delší období, sníží nám jednotlivé splátky díky prodloužení doby splatnosti, a ještě na tom vydělá i způsoby, které nemusejí být na první pohled zřejmé. Poskytovatel konsolidace si kromě již zmíněného dlouhodobého příjmu také zajistí nového klienta.. Tím, že jej převede od konkurence k sobě má mnohem jednodušší možnosti, jak ho oslovit s případným novým úvěrem. Zároveň má díky informacím o předchozím splácení v jiné bance relativní jistotu, že klient je dostatečně bonitní a bude schopen úvěry splácet dlouhodobě. Nemusí tedy vydávat další náklady na prvotní kontrolu.

S úvěrem od Cashbotu vždy předem víte, kolik zaplatíte

Jestliže potřebujete rychle investovat do růstu firmy a nemáte zrovna k dispozici vlastní prostředky, zkuste využít služeb, který nabízí Cashbot. Předem znáte výši splátky a úroku, navíc vše zvládnete online za pár minut. S financováním růstu vaší firmy vám rádi pomůžeme, stačí se zaregistrovat zde.

Marek Hejdušek

Spoluautor článku

Marek Hejdušek

Baví mě hledat vlastní směr a inovace ve světě financí. Mým cílem je, aby podnikatelé mohli pracovat s cash flow efektivněji a aby si nenechali ujít obchodní příležitost kvůli nedostatku vlastních financí.

Rady, které přijdou vhod

Nezaspěte aktuální trendy ve světě podnikání a financí. O nově vydaném článku na blogu vám dáme vědět.

aplikace-na-mobilu-3
check-green

Novinky pravidelně
ve vaší schránce

check-green

Dejte zelenou příležitostem

Podobné články