Přeskočit na obsah

Rozjezd podnikání – začínáme podnikat krok za krokem

Založit, rozběhnout a dovést k udržitelné prosperitě vlastní podnikání je velká výzva. A to zvlášť pro ty, kteří firmu zakládají poprvé. Jaké administrativní úkony vás čekají, aby firma vůbec vznikla? Na co si dát hned v začátku pozor a čím se nenechat překvapit? Kromě odpovědí na tyto otázky jsme připojili i několik tipů na knihy, které stojí za to přečíst. Základem podnikání je totiž být vždy o krok napřed, učit se od těch nejlepších a poučit se z chyb, které udělali ti před vámi. Ale pojďme to vzít popořadě.

Start podnikání, praktické rady, jak uspět
Začátek podnikání je výzva. Jak se připravit, aby vám nedošel dech hned po startu?

Část první: byrokracie aneb zakládáme s.r.o.

Mnoho začínajících podnikatelů zvažuje, zda zakládat firmu nebo podnikat na sebe. Založit společnost s ručením omezeným má několik výhod, které je dobré vzít v úvahu. Zaprvé vystupujete jménem společnosti, nikoliv jménem vlastním, což obecně působí více profi, než když je vaše jméno zároveň značkou vaší firmy. Výjimkou jsou samozřejmě právní kanceláře nebo poradenské firmy, kde jména majitelů či partnerů mají své místo nejen „na zdi“, ale i v názvu firmy. Takové firmy jsou však většinou vedeny právě jako s.r.o. Proč? A tady se dostáváme ke druhé výhodě: s.r.o. má jasně vymezené ručení za škody. Výše ručení závisí na výši základního kapitálu a rezervních fondů. Společníci tak neručí svým majetkem, ale pouze majetkem v hodnotě do výše nesplacených vkladů. Živnostník nese rizika podstatně vyšší. Za škody vzniklé v podnikání ručí automaticky celým svým majetkem.

Pojďme se podívat na to, co je třeba zařídit, abyste mohli úspěšně založit s.r.o. Pro založení bez zbytečných byrokratických průtahů je potřeba postupovat krok za krokem:

1.Stanovení a zapsání sídla společnosti (např. sepsání nájemní smlouvy o užívání nebytových prostor, pak pronajímatel musí doložit doklad o vlastnictví výpisem z katastru nemovitostí). Sídlo společnosti můžete zřídit i virtuálně.

2. Čestné prohlášení a podpisové vzory jednatelů ověřené u notáře.

3. Specifikace obsahu společenské smlouvy, její sepsání a ověření notářem. Obvykle se obsah odsouhlasí na první valné hromadě za účasti všech společníků.

4. Založení účtu v bance určeného k depozitu základního kapitálu nově vzniklé firmy.

Zde potřebujete originál společenské smlouvy, bez kterého banka firemní účet nezaloží. Po složení peněz na účet vydá banka písemné prohlášení o splacení vkladu. Dnes je základní kapitál již pouhou formalitou. V roce 2014 byla minimální výše základního kapitálu pro společnost s ručením omezeným stanovena na 1 korunu.

5. Ohlášení živnosti na živnostenském úřadě, doložení o odborné způsobilosti, případně podání žádosti o udělení koncese.

Získání příslušných živnostenských oprávnění může být záležitostí několika minut, ale také běh na celkem dlouhou trať. Pokud zakládáte tzv. volnou živnost, u které nemusíte dokládat odbornou způsobilost, jedná se o proces poměrně rychlý a nekomplikovaný.

U jakékoliv jiné živnosti musíte doložit odbornost – jedná se například o odbornou způsobilost vás a/nebo odpovědného zástupce. Pokud chcete založit firemní živnost v oblasti, na kterou se nevztahuje volná živnost, obvykle budete nuceni dokládat vzdělání, praxi nebo obojí. U této varianty je potřeba vyhradit si čas na kompletaci dokumentů.

6. Podání návrhu na zápis do obchodního rejstříku. Ten musí být podán do devadesáti dnů od založení společnosti a musí obsahovat:

Část druhá: 3 fakta o startu podnikání, na které je potřeba se dobře připravit

Administrativní zátěž

V první části tohoto článku jsme vás krok za krokem provedli procesem zakládání společnosti. Tím však administrativa ani zdaleka nekončí. Základem je mít ve firmě zavedené procesy na controlling, mít dokumenty přehledně vedené a v pořádku. Nechcete se přece hned na začátku své podnikatelské kariéry dostat do křížku s finančním úřadem. Právě na administrativu a její organizaci klaďte velký důraz. Pokud jste typ vizionáře a systematický přístup nepatří mezi vaše silné stránky, pečlivá asistentka společně se spolehlivou interní účetní budou investicí, která se v dlouhodobé perspektivě rozhodně vyplatí.

Financování, timing a cash flow neboli řízení peněžních toků

Jednou z nejčastějších chyb začínajících podnikatelů je, že se primárně zaměří na hospodářské výsledky. Soustředit by se měli však především na stabilizaci cash flow. Jak se pozná firma, která má peněžní toky pod kontrolou? Má dostatek tzv. likvidních prostředků neboli volné hotovosti na pravidelné i nepravidelné provozní výdaje. Mít a průběžně vytvářet finanční rezervy je pro zdravý růst firmy extrémně důležité. Pokud se chce firma rozvíjet, musí vygenerovat nadbytek nad běžné provozní náklady i nad vybudovaný finanční polštář. Vhodným řešením pro rozvojovou strategii je i faktoring nebo úvěr. Ten však banka neposkytne firmě, která je finančně nestabilní, respektive nemá stabilizované cash flow. Především pro malé a střední firmy, které často nejsou pro banky dostatečně atraktivním klientem, existuje řada nebankovních služeb, které malým a středním podnikům vycházejí vstříc.

Cashbot ví, jak na to

Načerpejte finance od Cashbotu
a dejte zelenou příležitostem.

Faktura vydaná

Cashbot zkrátí splatnost vašich faktur, vratek DPH i dotací, u kterých čekáte i měsíce. Peníze můžete mít už do 30 minut. A vrátit je stačí až za pár měsíců.

Nesolventnost obchodních partnerů

Povede se vám rozjet podnikání a přichází první zakázky. To je bezpochyby důvod k oslavám – tedy až do chvíle, než zjistíte, že někteří z vašich novopečených obchodních partnerů nejsou solventní – nemají na zaplacení vámi vydaných faktur za vámi odvedenou práci. Snad každý podnikatel, především pokud těžiště jeho byznysu leží v B2B segmentu, se dostal do situace, kdy odvedl práci/ poskytl službu/ dodal produkt a druhá strana fakturu neproplatila nebo se s platbou zpozdila o několik měsíců. I s těmito událostmi byste měli počítat. A opět, s vědomím, že se něco podobného může stát, plánovat i cash flow.

Část třetí: žádný učený z nebe nespadl. Nikdy se nepřestávejte ptát, přemýšlet a vzdělávat. To je klíčový faktor pro úspěch v podnikání.

I v podnikání platí, že štěstí přeje připraveným. Jistě, umět riskovat a nebát se chopit příležitosti je v podnikání také důležité. Ale věřte, že je vždy lepší riskovat informovaně. Proto rada pro dnešní den zní: vzdělávejte se, čtěte, poslouchejte. Inspirujte se úspěšnými a vyvarujte se chyb, které udělali (a stále opakují) vaši předchůdci – začínající podnikatelé.

Zde přinášíme tipy na 5 knih, které mohou přinést inspiraci i ponaučení. Pomohou vám nejen získat nové informace, které při startu podnikání využijete, ale také změnit způsob uvažování o byznysu, svých obchodních cílech a postupech při jejich dosahování.

Vztahy jsou nedílnou součástí byznysu. Ať už hovoříte se zákazníkem nebo s obchodním partnerem, klíčové je umět s ním jednat. Zlepšíte se v komunikaci se svým okolím, a to vám zákonitě umete cestu k úspěšnému podnikání.

Až se budete potřebovat sami zkonsolidovat a naučit se time management, přestat aplikovat mikromanagement nebo začít vést tým, bude se vám tato kniha hodit. Existuje dobrý důvod, proč patří mezi světové bestsellery roku 2010. Dozvíte se v ní, proč jsou porady ztrátou času a klasické kanceláře ve většině případů ztrátou peněz. Restart se často mylně doporučuje podnikatelům, kteří už mají něco za sebou. Pokud však chcete skutečně uspět, musíte být vždy o krok napřed. Až přijde klíčová situace, která bude vyžadovat disciplinované sebeřízení nebo efektivní řízení vašich lidí, budete připraveni.

Kniha plná cenných rad do osobního i pracovního života. Naučíte se neplýtvat energií tam, kde to nemá smysl a dosáhnout lepších výsledků za menšího úsilí. Aplikujte princip 80/20 na svůj osobní i pracovní život a buďte úspěšný v obou rovinách.

Naprosto klíčová publikace, která představuje nejen filozofii úspěšného podnikání, ale také průzračně racionální pohled na vedení firemních financí, práci s lidmi a kontrolu směřování firmy. Chcete být úspěšný a bohatý, ať už finančně nebo na duchu? Pak je tato kniha tím správným průvodcem.

Seznamte se s moderními přístupy, metodami a instrumenty finančního řízení primárně z pohledu základního finančního cíle – tvorby a zvyšování hodnoty podniku pro jeho vlastníky. Zmapujte procesy rozhodování a postupů v nejdůležitějších oblastech krátkodobého i dlouhodobého finančního řízení s ohledem na zvolenou podnikovou finanční strategii, čas, riziko i klíčové faktory vnějšího prostředí. V základní rovině také poznáte metody hodnocení firemní výkonnosti a oceňování podniku jako celku. Jedná se o stěžejní publikaci, která shrnuje vše podstatné, co byste měli o finančním řízení podniku vědět. Finanční i časová investice do této knihy se vám vyplatí. A ještě mnohonásobně vrátí, pokud svou firmu podle principů v ní popsaných budete také od začátku řídit.

Marek Hejdušek

Spoluautor článku

Marek Hejdušek

Baví mě hledat vlastní směr a inovace ve světě financí. Mým cílem je, aby podnikatelé mohli pracovat s cash flow efektivněji a aby si nenechali ujít obchodní příležitost kvůli nedostatku vlastních financí.

Rady, které přijdou vhod

Nezaspěte aktuální trendy ve světě podnikání a financí. O nově vydaném článku na blogu vám dáme vědět.

aplikace-na-mobilu-3
check-green

Novinky pravidelně
ve vaší schránce

check-green

Dejte zelenou příležitostem

Podobné články